عدم تحمل گلوتن می تواند علائم مشابه بیماری سلیاک را ایجاد کند،اما مسئله ای متفاوت با اثرات طولانی مدت است.
علائم عدم تحمل گلوتن ممکن است شبیه علائم آلرژی به گندم یا بیماری های روده ای مانند سندرم روده تحریک پذیر (IBS) باشد. کارشناسان تخمین می زنند که ۱۰-۱۵٪ از بزرگسالان در ایالات متحده علائم IBS دارند.
افراد مبتلا به بیماری سلیاک باید از گلوتن پرهیز کنند، زیرا باعث آسیب روده شده و از جذب مواد مغذی ضروری بدن جلوگیری می کند.
کسانی که آلرژی به گندم دارند باید از تمام محصولات گندم اجتناب کنند، زیرا مصرف هر یک از آنها بلافاصله تهدید کننده زندگی است.
عدم تحمل گلوتن می تواند منجر به ناراحتی شود ، اما بعید است علائم شدیدی ایجاد کند که به مراقبت های اضطراری نیاز داشته باشد.
دانشمندان شواهدی یافته اند که عوامل محیطی می توانند در بیماری سلیاک نقش داشته باشند.
با این حال، متخصصان دقیقاً نمی دانند چه عواملی باعث عدم تحمل گلوتن می شود و ارتباط آن با بیماری های مشابه چیست. برخی از محققان اظهار کرده اند که سایر مواد موجود در گندم و نه گلوتن ممکن است باعث برخی از این واکنش ها شود.
علائم
فرد مبتلا به عدم تحمل گلوتن پس از مصرف غذاهای حاوی گندم، جو دچار علائم می شود.
علائم ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- خستگی
- نفخ شکم
- درد شکم
- اسهال
- حالت تهوع
- یبوست
موارد زیر نیز ممکن است گاهی رخ دهد:
- اضطراب
- سردرد
- مه مغز
- گیجی
- بی حسی
- درد مفصل یا عضله
- بثورات پوستی
در مورد هر یک از علائم فوق به پزشک مراجعه کنید. تشخیص از اهمیت بیش از اندازه برخوردار است. بسیاری از بیماری های موثر بر روده علائم مشابهی دارند.
درد شدید شکم می تواند علامت یک مسئله پزشکی جدی باشد و فردباید فوراً تحت مراقبت های پزشکی قرار گیرد.
عدم تحمل گلوتن در مقابل حساسیت به گندم
وقتی فردی به گندم حساسیت دارد، بدن او به پروتئین موجود در گندم واکنش نشان می دهد و این پروتئین لزوماً گلوتن نیست.
فرد مبتلا به آلرژی گندم ممکن است ایجاد شود:
- کهیر
- تورم
- مشکلات تنفسی ، از جمله خس خس سینه
در موارد شدید، ممکن است آنافیلاکسی ایجاد شود. این واکنش جدی باعث افت فشار خون بدن می شود و ممکن است فرد هوشیاری خود را از دست داده و تنفس خود را متوقف کند.
در حالی که واکنش آلرژیک نیاز به مراقبت فوری دارد، عدم تحمل بلافاصله خطرناک نیست. با این حال، می تواند باعث ناراحتی شود و ممکن است بر سلامت کلی فرد تأثیر بگذارد.
غذاهایی که باید از آنها اجتناب کنید
گلوتن پروتئین هایی است که گندم و سایر غلات را قادر می سازد آب را جذب کنند ، بهم بچسبند و چسبناک و الاستیک بمانند. آنها کمک می کنند تا خمیر نان بافت داشته باشد و به عنوان مثال امکان افزایش خمیر را فراهم می کند.
گلوتن ممکن است در موارد زیر وجود داشته باشد:
- نان ها
- کلوچه و بیسکویت
- پاستا
- چاشنی ها
- سس ها
- سوپ
- مواد غذایی کنسرو شده
- ادویه ها
- برخی آبجوها
چه غذاهایی می توانید بخورید؟
غذاهایی که گلوتن ندارند عبارتند از:
- میوه ها و سبزیجات
- گوشت ساده ، مرغ و محصولات ماهی
- حبوبات ، مانند لوبیا و عدس
- برنج
- سیب زمینیها
- برخی از محصولات جو دو سر
فردی که به دنبال جلوگیری از گلوتن است باید حتما برچسب های غذایی را به دقت بررسی کند. همچنین تهیه سوپ ، سس و سس سالاد در خانه نیز می تواند ایده خوبی باشد.
محصولاتی که برچسب آنها “فاقد گلوتن” است حاوی گلوتن کافی برای ایجاد علائم بیماری سلیاک یا عدم تحمل گلوتن نیستند. تولیدکنندگان ممکن است گلوتن را از آرد گندم خارج کنند یا از جایگزینی مانند آرد جو دوسر یا نخود استفاده کنند.
بسیاری از فست فودها حاوی گلوتن هستند ، اما برخی از رستوران ها اکنون گزینه های بدون گلوتن را ارائه می دهند.